How to communicate with xbee without using X-CTu

Bluetooth, XBee, RF......

How to communicate with xbee without using X-CTu

Postby fyp09 » Tue Feb 02, 2010 11:43 pm

How to communicate with xbee without using X-CTu maybe by using java or VB.Can anyone help ???? :?:
fyp09
Newbie
 
Posts: 14
Joined: Mon Dec 07, 2009 11:24 am

Re: How to communicate with xbee without using X-CTu

Postby yonghui » Wed Feb 03, 2010 4:18 pm

hello fyp09,
continuing your question from last post:
http://forum.cytron.com.my/viewtopic.php?t=10311

Xbee module has Dout(pin2) and Din (pin3) which are equivalent to UART communication pins Tx and Rx pins. if you are using a computer to communicate with the module, you probably will choose to use either COM port/ serial port(with voltage level shifter such as MAX 232 and voltage divider to get the voltage level correct) or use a FT232 chip to get a virtual COM port and this chip is good that the voltage level is readily suitable to Xbee module (3.3V). For simplicity, just get SKXbee from cytron, which it has the FT chip onboard already and also it has 5V input output for normal applications.

fyp09 WROTE:How to communicate with xbee without using X-CTu maybe by using java or VB.


without using XCTU software, for sure you can write your own software to create the serial communication with the Xbee module.


yh
regards
thanks&regards,
yh
yonghui
Moderator
 
Posts: 732
Joined: Mon Sep 28, 2009 3:27 pm

Re: How to communicate with xbee without using X-CTu

Postby fyp09 » Wed Feb 03, 2010 6:24 pm

actually i already bought the SKXBEE .
fyp09
Newbie
 
Posts: 14
Joined: Mon Dec 07, 2009 11:24 am

Re: How to communicate with xbee without using X-CTu

Postby yonghui » Thu Feb 04, 2010 9:55 am

hi,

u have skxbee with you, then u can start write ur software, java, vB, C#;any of it to access the virtual COM port of the SKXbee and start your application, you will need to explore the programming software that u choose.

communication with Xbee will be same as using XCTU software, for transparent mode: it will be directly sending the data into Din pin to transmit to the end device with the DL address. entering commands sequence character +++ will bring u to command mode to change the config of the module.


regards,
yh
thanks&regards,
yh
yonghui
Moderator
 
Posts: 732
Joined: Mon Sep 28, 2009 3:27 pm

Re: How to communicate with xbee without using X-CTu

Postby zxteh » Tue Jan 03, 2012 1:54 am

Is it directly connect the PC for the based on VB design in GUI to SKXBee with UC00A or USB cable with SKXBee,it can transmit and receive the data from another XBee by control it by VB design.?
zxteh
Freshie
 
Posts: 4
Joined: Mon Jan 02, 2012 11:37 pm

Re: How to communicate with xbee without using X-CTu

Postby sich » Wed Jan 11, 2012 12:35 pm

If you have SKXBee, you don't need the UC00A. Just connect directly to PC using USB cable. Both of them create the virtual com port in your PC.
~> How to ask QUESTIONS the SMART way in FORUM? <~
User avatar
sich
Moderator
 
Posts: 603
Joined: Tue Apr 21, 2009 2:15 pm


Return to Wireless Device

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron