ADC to Encoder (HT12E)

FYP Starter Pack, ICs, Voltage Regulator, Resistor, Capacitor......

ADC to Encoder (HT12E)

Postby nazirie » Wed May 16, 2012 12:48 pm

Hi,

I'm having problem on how to interface ADC0804 to encoder HT12E. :cry:
nazirie
Newbie
 
Posts: 12
Joined: Tue Apr 03, 2012 6:36 pm

Re: ADC to Encoder (HT12E)

Postby ABSF » Wed May 16, 2012 1:39 pm

The output of ADC0804 is 8 bits (correct me if I'm wrong) and the HT12E has 4 bit data and 8 bit address. I dont know how to interface them together without losing accuracy.

ht12e.JPG
ht12e.JPG (54.37 KiB) Viewed 2229 times


Allen
The next war will determine NOT who is right BUT what is left.
User avatar
ABSF
Professional
 
Posts: 810
Joined: Wed Nov 10, 2010 9:32 am
Location: E Malaysia

Re: ADC to Encoder (HT12E)

Postby ABSF » Wed May 16, 2012 9:25 pm

I checked your post 10 days ago.....You're doing a weight sensor using piezo and to transmit the weight data to another host using RF transmitter. How was it going?

Honestly, to send data through RF without using a MCU is not that easy. Your weight data after ADC is 8-10 bits in parallel form. To send them by RF you have to serialize them using a parallel to serial converter like 74HC165. There are also ACIA, UART, USART chips (6850, 6551, 8251 etc) but they need MCU or MPU to control them in order to work properly. Using the parallel to serial chip to send data through HT12E is not easy as you have synchronization problems to solve.

Unless you are sending ON and OFF states to the receiving end then it would be easier to do without mcu.... 8-)

Allen
The next war will determine NOT who is right BUT what is left.
User avatar
ABSF
Professional
 
Posts: 810
Joined: Wed Nov 10, 2010 9:32 am
Location: E Malaysia

Re: ADC to Encoder (HT12E)

Postby nazirie » Thu May 17, 2012 2:38 am

Thx for your concern n knwledge...actually i using flexiforce sensor. now i doing experiment about my signal conditioning and record the data. the conversion to digital i cant imagine how to connect to HT12E cause ADC-8-bit and HT12E-4-bit. if parallel to serial are used, HT12E in parallel right.(correct me if i wrong).there is no ADC for 4-bit?..Huh, its quiet hard.maybe i should consider to used MCU.
Start to study about programming.... :|
Sorry for grammer

Anyway, thanks Allen.
nazirie
Newbie
 
Posts: 12
Joined: Tue Apr 03, 2012 6:36 pm

Re: ADC to Encoder (HT12E)

Postby ABSF » Thu May 17, 2012 6:58 am

What you should do is find the cheapest PIC with ADC built-in then you dont need the ADC0804 outside. Connect the flexi to the ADC input of the PIC and come out as UART serial to the HT12E then the RF transmitter.

Sending side

sensor->PIC->(UART)->HT12E->RF Module---->arial

receiving side

arial--->RF module->HT12D->PIC (UART)->LCD display

Allen
The next war will determine NOT who is right BUT what is left.
User avatar
ABSF
Professional
 
Posts: 810
Joined: Wed Nov 10, 2010 9:32 am
Location: E Malaysia

Re: ADC to Encoder (HT12E)

Postby nazirie » Fri May 18, 2012 11:13 am

Thx Allen

i must start from the beginning cause i'm poor in programming.... :cry:


Thx Allen
nazirie
Newbie
 
Posts: 12
Joined: Tue Apr 03, 2012 6:36 pm


Return to Electronic Component

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron